Uglkurs – allt du behöver veta

Vad är egentligen en uglkurs – hur började det, vad är meningen, var kan man utbilda sig och hur mycket kostar det? Ugl står, som många kanske redan vet, för utbildning av grupp och ledare och är en kurs som funnits under många år – både i Sverige och internationellt. Den är dessutom väldigt populär och finns att tillgå nästan när som helst. Här kan du läsa det mesta du behöver veta om kursen, vare sig du är sugen på att gå den eller bara lära dig mer.

Uglkurs – så började det

Dagens svenska uglkurs är inspirerad av och hämtad från 70-talets USA, där den här typen av kurs eller utbildning var obligatorisk för alla som arbetade som någon form av ledare inom det amerikanska försvaret. Anders Risling, som på den tiden arbetade inom det svenska försvaret, hörde talas om utbildningen och satte fart att utveckla och starta upp en egen utbildningsform att bedriva hemma i Sverige.

Den uglkurs som ges i Sverige idag ser naturligtvis annorlunda ut jämför med då – den har ändrats och utvecklats många gånger sedan dess men har ändå varit, och är, en av dom mest populära kurserna som finns.

Innehåll och syfte

En uglkurs har ett brett men ändå begränsat innehåll. Förkortningen står som sagt för ”utbildning av grupp och ledare” och riktar sig till alla som har någon form av ledarroll i sitt yrke. Man får utveckla sina egna ledaregenskaper lika väl som man får lära sig mer om hur en grupp fungerar och man kommer att arbeta både självständigt och i grupp tillsammans med andra kursdeltagare.

Syftet är kort och gott att man ska utvecklas i sin ledarroll både på ett personligt plan men också i den grupp som man leder i sitt dagliga arbete.

Utbildningsplatser och priser

För den som känner sig manad att delta i denna kurs finns många orter att välja bland, runt om i hela landet. Några exempel på orter där en uglkurs finns att gå är:

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Halmstad
  • Sundsvall

Hur mycket kostar det då att gå en uglkurs? Det kan skilja sig lite beroende på ort men i snitt ligger priset på ca 26 000–28 000 kronor. Då ingår inte bara kursen utan också boende och mat, eftersom man inte åker hem något under kurstillfället.