FAQ kring truckutbildning – utbildare i Västerås svarar

Den som är sugen på att gå en truckutbildning kan, när den är avklarad, öka sina chanser att få jobb – bland annat inom lager och logistik. Men när finns den här typen av utbildningar tillgängliga, hur mycket kostar det och finns det några krav på tidigare utbildning, körkort och ålder? Nedan följer vanliga frågor och svar om just truckutbildning, där svaren har hämtats från en utbildare i Västerås.

Hur ser tillgängligheten ut för truckutbildning i Västerås?

Dom flesta som erbjuder truckutbildning erbjuder löpande starter året runt – så även den i Västerås. Tillgängliga datum finns att hitta på nätet och det går även att boka direkt via internet för den som önskar det.

Finns det flera typer av truckkort?

Ja det finns truckkort i fyra olika klasser, vilka gäller för följande typer av truckar:

  • A – Låglyftande truckar
  • B – Höglyftande truckar, fyrvägstruckar, smalgångstruckar mm.
  • C – Hjullastare, Timmertruck mm.
  • D – Drag-, flak- samt terminaldragartruckar

Den vanligaste typen av truckutbildning för privatpersoner ger behörighet för truckar inom klass A + B. Många företag erbjuder dock utbildning för samtliga behörigheter.

Hur mycket kostar utbildningen?

En truckutbildning i Västerås kan skilja sig något i pris mellan olika aktörer samt även beroende på vilka behörigheter som efterfrågas. Den vanligaste typen för privatpersoner gäller behörigheterna A + B och enligt företaget i Västerås kostar den 2750 kronor.

Finns någon speciell läroplan?

Ja, det finns en läroplan som kallas för TLP12 – Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter. Dessa riktlinjer tas fram av en arbetsgrupp med representanter från bland annat Arbetsmiljöverket. Flera företag som erbjuder denna utbildning i Västerås är noga med att påpeka att de följer dessa läroplaner.

Vilka olika moment ingår i en utbildning?

En truckutbildning delas vanligen in i två delar, där den ena delen utgörs av teori och den andra praktik. Teorin avhandlas antingen på distans eller i klassrum och avslutas alltid med ett skriftligt prov. I den praktiska delen ingår bland annat övningskörning och ”uppkörning”.

Behöver deltagare inneha B-körkort för att kunna ta truckkort?

Nej, det finns inga krav på att en deltagare måste ha B-körkort för att kunna ta ett truckkort.

Finns någon åldersgräns?

Ja, för att delta i en truckutbildning finns en åldersgräns på 16 år.

Måste deltagaren ha avslutad gymnasieutbildning?

Nej, det finns inga krav på att deltagaren ska ha en avslutad gymnasieutbildning.